כותרת משנה: סיפורי חיים של ילדים להורים מרעילים
"ילדות של נסיכה", כך מטיחה אם בבתה, המתלוננת על ילדות אומללה. על פי עמדת האם, הבת נהנתה מילדות מפנקת. על פי עמדת הבת, בפינוק פיזי אין די. תחושת האומללות שלה נובעת מניכור רגשי. בכך עוסק הספר, בילדים שנפשם הורעלה על ידי הוריהם, בילדים שגדלו באוירה מבלבלת, ושהורגלו להמעיט בערך עצמם. אולי בזה עיקר הנזק שמחוללים הורים מרעילים: גם כשהקשר הסימביוטי עם ההורים מתרופף, ההרעלה נותרת, ומי שהיו ילדים מורעלים ממשיכים בבגרותם, בלא מודע, להרעיל את עצמם.
דנית בר, פסיכותרפיסטית במקצועה, ממחישה את התופעה באמצעות סיפוריהם של מטופלים, באמצעות פרשנות לאגדות ילדים, כמו שלגיה, סינדרלה ועמי ותמי, ובאמצעות קטעי ספרות חושפניים.
הספר עוסק רוב הזמן בהתמודדותם של מבוגרים עם תחושת הכעס וחוסר הערך שהם גוררים מילדותם. יתכן שאנשים החווים חוויות דומות ימצאו כאן הזדמנות לתחושת שיתוף וליציאה מן הבידוד שהם חשים, ומתוך מודעות לאי-אשמתם יצליחו להחלץ מן המועקה. אבל בעיני הספר צריך להקרא לא כתרפיה, אלא כמדגיש מודעות לאחריות ההורית של הקוראים כלפי ילדיהם. כפי שהכותבת מציינת, הדימוי העצמי של האדם מתפתח כתוצאה מהפנמה של מערכות יחסים משמעותיות בחייו, ובראשן יחסיו עם הוריו. האחריות הנובעת מכך כבדה ומחייבת. בספר נכלל ציטוט מתוך "שארית החיים" של צרויה שלו, ובו האם טוענת כלפי ילדיה: "אתם עם הכעסים שלכם, את ואבנר וכל הדור המקופח הזה שלכם, מה יוצא לכם מכל התלונות האלה?" הכותבת מבקשת להדגים בציטוט זה את קשי ליבה של האם המנוכרת, אבל אפשר להתייחס אליו גם באופן אחר: היתה לכם ילדות אומללה, תלונות לא ישנו זאת. כעת מוטלת עליכם האחריות לוודא שילדיכם יחוו ילדות אחרת. "עברם של ההורים לא אמור להיות בבחינת צידוק או עילה לפגיעה בילדיהם", אמרה, בצדק, הפסיכולוגית אליס מילר.
הספר, אם כך, חשוב, אך לדעתי הוא לוקה בהכללה ובהקצנה. בעמודיו הראשונים מוצג שאלון מפורט, שמענה חיובי לשאלותיו עשוי להצביע על ילדות מורעלת. מי שלא ענה בחיוב על כמה מן השאלות, שיקום, אבל מכאן ועד מסקנת ההרעלה הדרך עשויה להיות רחוקה עד מאוד. אין מי שלא חווה, כילד, מקרים של העדר אמפתיה הורית. ואין מי שלא חווה, כהורה, מקרים בהם הגיב בקוצר רוח במקומות בהם נדרשה סובלנות, או הגיב בנוקשות כשזו נדרשה, ולפעמים גם כשלא. דנית בר משרטטת יעד של הורות מושלמת, שאינה קיימת ואולי אף אינה נדרשת, והחלת המילה החזקה "הרעלה" על כל מקרה שכזה היא קיצונית בעיני. קריאה ביקורתית נדרשת, כרגיל, גם אם המסר צריך להיות מושמע ומופנם.
הקיבוץ המאוחד
2018
תודה על הסקירה, ובקשר ל"הרעלה" מאוד תלוי באופיו של הילד. כדאי לקרוא גם "זכרונות ילדות כאסטרטגיית חיים" של ד,ר נירה כפיר
אהבתיLiked by 1 person
תודה על ההמלצה
אהבתיאהבתי
מעניין וחשוב.
ההסתייגות שלך משכנעת.
תודה רבה.
אהבתיאהבתי
תודה 🙂
אהבתיאהבתי
לא אהבתי את הספר. ראשית השימוש במילה 'מרעילים' צורמת ביותר. העריכה מקוטעת וממש לא ידידותית למשתמש. זנחתי די מהר.
אהבתיאהבתי
תודה על תגובתך
אהבתיאהבתי
תודה על הסקירה. האם יצא לך לקרא על ספרי "את מדמיינת – לגדול עם אמא נרקיסיסטית – מסע בין תובנות"? נרקיסיסזם אימהי הוא נושא חשוב שטרם היתה לו חשיפה נרחבת. אפשר לקבל מושג רחב יותר דרך האתר: http://www.revital-sh.com
אהבתיאהבתי
תודה רבה על תגובתך. לא קראתי את ספרך, אעיין באתר. תודה על ההפניה
אהבתיאהבתי
אני חולקת על ההסתייגות. הרי דנית מבהירה בפירוש בגוף הספר שאמנם אין הורות מושלמת, אך המאפיינים של הורות מרעילה הם ברורים, ויוצרים שריטה מספיק עמוקה ומספיק מובהקת בלב, כדי שאי אפשר יהיה להתבלבל. כותבת בת הורים מרעילים שקראה את הספר והזדהתה בכל ליבה.
אהבתיאהבתי
תודה על תגובתך. אני מניחה שקראנו את הספר מנקודות מוצא שונות.
אהבתיאהבתי